Nu aan het laden
×

Henri Belletable

Henri Belletable

Henri Belletable (Venlo, 8 april 1813 – Hoei, 5 december 1855) was een Nederlands en Belgisch kapitein en oprichter van de Aartsbroederschap van de Heilige Familie.

Militaire loopbaan

In 1827 begon Belletable zijn militaire loopbaan onder koning Willem I en aanvankelijk diende Belletable in het Nederlandse leger. In die hoedanigheid nam hij deel aan de Tiendaagse Veldtocht tijdens de Belgische Revolutie, maar uiteindelijk koos hij voor het nieuwe Belgische leger. In 1855 werd hij benoemd tot commandant van de vesting Hoei, maar stierf later dat jaar aan een hartkwaal.

Broederschap

Hij was zeer gelovig, en zijn toewijding leidde, vooral door toedoen van de industriële revolutie, in 1844 tot de oprichting van de broederschap in Luik. Doel van deze lekenbroederschap was, om de harmonie terug te brengen in gezinnen, beteugeling van drankmisbruik en betere werkomstandigheden van de arbeiders in de industrie. Al na drie jaar volgde middels een pauselijk decreet de verheffing tot Aartsbroederschap.

In Venlo werd in 1854 een Broederschap van de Heilige Familie opgericht, die over een noodkerk beschikte in de oostelijke bantuin. Deze kerk werd aan het begin van de 20e eeuw afgebroken, waarna in 1939 een volwaardige kerk werd gebouwd. Voor deze kerk, aan de huidige Belletablestraat, staat ook een standbeeld van Belletable.

You cannot copy content of this page