Prof. dr. ir. Henri Caspar Joseph Hubert Gelissen (Venlo, 15 mei 1895 – Wassenaar, 20 mei 1982) was een Nederlands politicus.

Gelissen studeerde eerst in Rolduc, waar hij in 1912 afstudeerde aan de HBS; daarna ging hij studeren aan de Technische Universiteit Delft. Hij werd in 1917 scheikundige en promoveerde, wederom in Delft, in 1925 cum laude. Vanaf dat moment begon zijn maatschappelijke loopbaan, die hij begon als (hoog)leraar. Een jaar later werd hij directeur van van de N.V. Elektrochemische Industrie in Roermond. Na vier jaar maakte hij de overstap naar de Limburgse elektriciteitsmaatschappij PLEM.

Tussen 1935 en 1937 was hij, tegen de zin van zijn partij de RKSP, en de bevriende Kamerfractie in, als opvolger van Steenberghe minister van Economische Zaken in het tweede kabinet-Colijn. Hij bracht in de betrekkelijk korte tijd dat hij minister was wel enkele belangrijke wetten tot stand, zoals de Vestigingswet Kleinbedrijf.

Na dit ministerschap keerde hij terug naar de PLEM. Ook richtte hij de N.V. Industriebank in Limburg op, die de voorloper was van de LIOF. De bank verleende krediet aan de industrie. Van 1959 tot 1963 was hij voorzitter van de Kamer van Koophandel in Maastricht. In deze functie was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel, een overlappend orgaan tussen de Nederlandse KvK en de Duitse Handelskammer in een zeer nauw samenwerkingsverband. Minder bekend is, dat hij, naast de verschillende maatschappelijke functies, lange tijd voorzitter is geweest van het Nederlandse toeristenbureau, de VVV.

Gelissen had een bourgondische levensstijl en is de overgrootvader van de acteur Frederik Brom. In Venlo is een straat naar hem vernoemd, de Professor Gelissensingel.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie