De Herongerberg (Venloos: Haeringerberg) is een woonwijk in het stadsdeel Venlo.

Geografische gegevens

De wijk telt 620 inwoners (2006 CBS). Naast een wijk is de Herongerberg ook het noordelijkste gedeelte van de “berg”. De berg is een Maasterras in het oosten van Venlo en ligt tegen de grens aan. Van noord naar zuid zijn dit de Herongerberg, Stalberg en Leutherberg/Maagdenberg.

Venlo-incident

Het Venlo-incident van 9 november 1939 vond plaats in café Backus op de Herongerberg, enkele meters van de grens. Bij dit incident is de Nederlandse luitenant Dirk Klop neergeschoten en de Britse agent kapitein Sigismund Payne Best gevangengenomen. In de wijk zijn drie straten vernoemd naar het incident:

  • Negen-novemberweg
  • Luitenant Klopweg
  • Kapitein Bestweg

Sportpark

Naast het Venlo-incident is de Herongerberg ook bekend om het Sportpark Herongerberg. Hier speelt VVV’03 haar thuiswedstrijden. Deze club is nauw verbonden met de profclub VVV-Venlo, maar werd ervan gescheiden in 1966, toen de club een voor die tijd behoorlijke schuld had. Omdat VVV-Venlo alle faciliteiten had overgenomen had de amateurvereniging geen middelen meer. In het jaar van de scheiding kreeg VVV’03 het sportpark van de gemeente ter beschikking.

In 2007 was de Herongerberg de rijkste wijk van Limburg.

Geef een reactie