Nu aan het laden
×

Heutzstraat 2

Heutzstraat 2

Gebouw: Woonhuis

Adres: Heutzstraat 2

Gebouwd: 1900

Architect:

Status: Gemeentelijk Monument

Stijl: Eclectisch

Beschrijving:

Het pand is gebouwd in twee bouwlagen met een mansarde kap, en heeft een, vanaf het straatniveau, hoog souterrain. De plint, de ramen en hoeken van het souterrain zijn sterk benadrukt, waardoor het gehele souterrain als een soort plint voor de gehele woning werkt. De gevels aan de Heutzstraat en die aan de Kaldenkerkerweg hebben een symmetrische opbouw. De gevel aan de Heutzstraat heeft een middenrisaliet, waardoor de maatvoering van de gevel aan de Kaldenkerkerweg een sterke relatie krijgt met de onderverdeling van de gevel aan de kant van de Heutzstraat. De afmetingen van de vensters in de gevel in beide straten zijn op de drie verdiepingen ook gelijk. Ter weerszijden van het middenrisaliet op de begane grond twee grote ramen met twee, in de bovenlichten doorlopende, middenstijlen.
Bij het rechterraam ontbreken de onderste middenstijlen. Eenzelfde raam met twee doorlopende middenstijlen aan de Kaldenkerkerweg. Een doorlopende band is, behalve op de risaliet, aangebracht op de onderzijde van de vensters. Op de bovenverdieping op het risaliet een groot raam met een doorlopende middenstijl. Aan weerszijden van dit venster twee rijk bewerkte, grote medaljons. Aan de Kaldenkerkerweg eenzelfde raam als op het middenrisaliet. Een doorlopende band, ook op het risaliet, is aangebracht op de onderzijde van de vensters. Boven de voordeur in het risaliet diverse versieringen met twee ronde ramen. In het dak is het risaliet doorgezet en bevindt zich aldaar een bewerkte dakkapel.
Een soortgelijk raam bevindt, in gemoderniseerde vorm, in het dakvlak aan de Kaldenkerkerweg. Boven de medaljons, in het dakvlak, twee ronde uilenvensters. Links van de hoofdbouw in de Heutzstraat een onbehandelde aanbouw. Verder is een doorlopend, maar sober accent onder dakrand aangebracht.
Het pand is opgetrokken in een grauwe baksteen in kruisverband. Er is rijkelijk pleisterwerk aangebracht rond ramen, in de plint, boven de deur en bij de medaljons. Het pand heeft een fraai bewerkte voordeur met glas en lood.
Het pand heeft een centrale ontsluiting. Over de verdere indeling en interieur zijn geen gegevens.

 

You cannot copy content of this page