De Houtstraat is een van de oudste straten in de binnenstad van Venlo. De straat bevindt zich in Klein Italië en loopt van de Vleesstraat naar de Oude Markt.

Volgens de legende van Valuas zou diens burcht zich hebben bevonden op de plaats waar tegenwoordig de Houtstraat en de Jodenstraat op de Oude Markt uitkomen.

In 1723 werd de Bank van Leening opgericht, de oudst bekende bank in de stad. Vanaf 1881 vestigde deze bank zich in de Houtstraat. In 1911 werd deze bank, conform de Pandhuiswet, opgeheven. In een van de hoekpanden met de Vleesstraat vanaf 1839 een postkantoor gevestigd. Tussen 1863 en 1890 deed het betreffende pand als zodanig nogmaals dienst. In 1890 werd aan de Markt een wierookhandel opgericht. De fabriek had een opslagplaats in de Houtstraat. De fabriek had een speciale Venlo-melange. In 1967 werd de fabriek gesloten.

Tegenwoordig bevindt zich nog steeds een monumentaal pand, Café den Handboog. Dit pand was in de 18e eeuw het eigendom van de wijnkopersfamilie Ariëns, naar wie later een achterliggende binnenplaats werd vernoemd.

Geef een reactie