Nu aan het laden
×

Huize Elka

Huize Elka

Huize Elka is een monumentale villa aan de Venloseweg in Tegelen.

De villa is gebouwd voor Leonard Syrier en zijn Russische vrouw Katherina. De eerste letter van hun voornamen hebben, fonetisch, de naam van de villa gevormd (EL/KA).

Waarschijnlijk heeft de vader van Syrier, die huisarts was, in een voorloper van de villa gewoond. Van een nog eerdere bouw is in ieder geval een getoogd gewelf overgebleven. Doordat in de loop van tijd meerdere aanbouwen hebben plaatsgevonden lijkt het pand meer op een landhuis dan op een villa. Ook de ligging van het pand, in een overgangsgebied van de oorspronkelijke dorpskern naar de 19e en 20e eeuwse bebouwing, maakt het pand bijzonder. De Venloseweg, die vanaf het punt waar de villa is gebouwd en in Venlo weer Tegelseweg heet, is in feite bijna een lijnrechte verbindingsweg tussen de in Tegelen gelegen Martinuskerk en de in Venlo gelegen Mariakerk, beiden ontworpen door de architect Pierre Cuypers.

De bouwstijl van de villa is te omschrijven als sober, maar wel met kenmerken van neorenaissance. Het pand bestaat uit een gedeelte in twee bouwlagen met een samengestelde kap, twee aanbouwen in een bouwlaag en een toren in vier bouwlagen met kap. Aan de rechterzijde van de oostelijke voorgevel bevindt zich een hoekrisaliet met onder andere een trapgevel.

De noordelijke zijde van het L-vormige bouwvolume heeft, net als het stukje zuidelijk gevel voor de toren, een blinde muur. De noordelijke gevel heeft een top-/trapgevel waarvan de onderzijde eveneens blind is.

Status: gemeentelijk monument

Huize Elka in 2010 Bron: Peter Keijsers

You cannot copy content of this page