Nu aan het laden
×

Huize Lovendael

Huize Lovendael

Van het oude kasteel Lovendael is weinig tot niets meer over. Dit kasteel werd al in 1486 vermeld in de literatuur, maar werd in de 19e eeuw vervangen door een nieuw gebouw.

Huize Lovendael is een kartelachtig gebouw met landgoed in de buurtschap ‘t Ven, in de omgeving van de weg naar Straelen. Hier bevindt zich een omgracht rechthoekig herenhuis met schilddak en torentje. Met een breedte van vijf traveeën is het pand symmetrisch ingedeeld, met op de begane grond de ingangspartij. Het huis is geheel gepleisterd. Echter, de pleistering is van jongere datum dan het huis, evenals het open torentje met klok op het dak. De zolder is één ruimte en bewoond. Huize Lovendael dateert uit de 18e eeuw. Het landgoed zelf bestond al aan het einde van de 15e eeuw.

Huize Lovendael, opname uit 1975 door J.J.G. Steeghs

Huize Lovendael, opname uit 1975 door J.J.G. Steeghs

Wellicht herinnert het landgoed aan Jacob Lovendael. Hij was een Lutheraans predikant, die op de Wylrehof zijn eerste diensten hield. Daarvoor werd hij door de streng Katholieke notabelen van de stad gestraft door zijn tong te brandmerken en door te steken. In die tijd stond in het katholieke zuiden een andere prediking namelijk gelijk aan godslastering. Gezegd wordt, dat hij uiteindelijk het landgoed heeft gekocht en er een landhuis op heeft gebouwd.

Het landgoed bevindt zich aan de Fossa Eugeniana, aan de weg naar Straelen.

Status: Rijksmonument

You cannot copy content of this page