Nu aan het laden
×

Huize Maagdenberg

Huize Maagdenberg

Huize Maagdenberg is een voormalig landhuis in de wijk Leutherberg. Het werd gebouwd rond het jaar 1800. Later werd het in gebruik genomen als grand café

Het landgoed Maagdenberg met circa dertig hectare grond lag op de weg van Venlo naar Leuth. De naam Maagdenberg zou er op wijzen dat zusters Dominicanessen in dit gebied grond bezaten, terwijl anderen de naam in relatie brengen tot de maagdelijkheid van het landschap in vergelijk met de beboste steilrand.

Waarschijnlijk waren leden van de familie Verwins de eerste bewoners van het gebied. Zij hadden niet alleen een groot deel van het gebied tussen de Waterleidingsingel en de Leutherweg in bezit, maar ook een gedeelte aan de zuid-westkant van de Leutherweg/Maagdenbergweg. De Maagdenberg was onder de Verwins een groot type hoeve met bouwland, weilanden en heide.

Het landgoed werd van 1830-1836 bewoond door Generaal Mathieu Laurent Joseph de Brialmont, later minister van oorlog van België. Vanaf 1830 behoorde hij tot de troepen van de Belgische generaal Nicolas Joseph Daine en hielp deze bij diens eenvoudige inname van Venlo. Hij kwam in het bezit van het landgoed door zijn huwelijk met de Venlose Anna Maria Verwins.

In 1871 heeft de toenmalige bewoner jonkheer K.H. Röell gedeelten ervan verbouwd in de stijl neoclassicisme.

 

Voormalig Huize Maagdenberg, later verworden tot grand café. Foto Peter Keijsers
Status: gemeentelijk monument

You cannot copy content of this page