Hubertus Peter Willem (Huub) Beurskens (Tegelen, 18 februari 1950) is een Nederlandse dichter, schrijver en schilder.

Biografie

Hij is geboren in Tegelen en studeerde, na het Thomascollege in Venlo, aan de Kunstacademie in Tilburg. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam.

Hij debuteerde in 1975 met Blindkap gevolgd door Cirkelgang in 1977. Beurskens was redacteur van de literaire tijdschriften Het Moment en De Gids. Recente boekpublicaties zijn de prozaboeken Albinoziel (2005) en De echoïst (2006), de kleine poëziebundel Scherven flessenglas (2007), de roman Kid (2007) en de poëziebundel Eigenlijk heb je alles al (2008). Huub Beurskens is tevens de auteur achter de roman Oorlogskind van Loni Wolf (2009).

Huub Beurskens vertaalde werk van o.a. Georg Trakl, Nelly Sachs en Anne Duden. In het najaar van 2006 verscheen Even dit, een vertaalde bloemlezing van gedichten van William Carlos Williams. In 2008 verscheen zijn integrale vertaling van Gottfried Benn, Statische Gedichte. De Amerikaanse vertaalster Marjolijn de Jager werkt met een Grant van de National Endowment of the Arts (Verenigde Staten) aan de vertaling van poëzie van Huub Beurskens. Das Verlöbnis (De verloving) werd vertaald door Waltraud Hüsmert, Twenne Verlag, Berlin 1992. Proza in vertaling werd opgenomen in onder meer The Dedalus Book of Dutch Fantasy (ed. and transl. by Richard Huijng, Dedalus Ltd. 1993) en Die Fähre – Moderne niederländische Erzählungen (Herausg. Carel ter Haar, Suhrkamp Verlag 1993). Poëzie werd vertaald in onder meer het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Hongaars, Tsjechisch en Servisch en verscheen in periodieken als Kolo, Quorum, Si scrive en Gendaishi Techo. Huub Beurskens stelde met Wiel Kusters en Benno Barnard een omvangrijke, tweetalige bloemlezing samen uit de poëzie van W.H. Auden: Nee, Plato, nee, Meulenhoff (ISBN 9789029083607), februari 2009.

In december 2009 verscheen in een eenmalige, gelimiteerde oplage van 200 exemplaren het prozaboek Dieman. In september 2010 zijn bij uitgeverij Meulenhoff gelijktijdig verschenen: Maar waar is het drama?, beschouwingen over beelden kunst, literatuur en cultuur, en Mathieu – een figuur om voor altijd te verdwijnen, een gedicht. Nieuw (februari 2012): De hemelse kamer, roman, uitgeverij Wereldbibliotheek.

Prijzen

  • 1991 – Herman Gorterprijs voor Hollandse wei en andere gedichten
  • 1995 – VSB Poëzieprijs voor Aangod en de afmens
  • 1995 – Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond voor zijn gehele oeuvre
  • 1996 – Jan Campertprijs voor Iets zo eenvoudigs
  • 2008 – De Gouden Uil longlistnominatie voor Kid
  • 2010 – Guido Gezelle-prijs nominatie voor Eigenlijk heb je alles al

Bibliografie

  • 1975 – Blindkap
  • 1977 – Cirkelgang
  • 1978 – Op eigen schaduw hurken
  • 1979 – De leguaan
  • 1980 – Noordzeepalmen
  • 1980 – Vergat het meisje haar badtas maar
  • 1982 – De stroman
  • 1982 – Schrijver zonder stoel
  • 1983 – Het graf van Dubois
  • 1984 – Het vertrek
  • 1985 – Slapende hazen
  • 1988 – Badhok
  • 1988 – Charme
  • 1990 – De verloving
  • 1990 – Hollandse wei en andere gedichten
  • 1991 – Sensibilimente
  • 1992 – Buitenwegen
  • 1992 – Klein blauw aapje
  • 1992 – Wanneer de dood het leven laat
  • 1993 – Leila
  • 1994 – Aangod en de afmens
  • 1994 – Wilde boomgaard
  • 1995 – Circus Fernando en andere essays
  • 1995 – Iets zo eenvoudigs
  • 1997 – Bange natuur
  • 1997 – Suikerpruimen, gevolgd door Het lam
  • 1998 – Zomer in Montalla
  • 1999 – Een hemd in de wind
  • 2000 – O mores! (roman)
  • 2001 – De school aan zee
  • 2002 – Duivenhart. Een complex
  • 2003 – Zang en verdoving. Gedichten
  • 2004 – Macaroni (verhaal)
  • 2004 – Als met een vogeltje. Gedichten
  • 2005 – Albinoziel (roman)
  • 2006 – In duizend kamers (poëzie, samen met Wiel Kusters)
  • 2006 – De echoïst (proza)
  • 2007 – Scherven flessenglas (poëzie)
  • 2007 – Kid (roman)
  • 2008 – Eigenlijk heb je alles al (poëzie)
  • 2009 – Oorlogskind (roman)  onder de naam Loni Wolf
  • 2009 – Dieman – Tranches de vie (proza)
  • 2010 – Maar waar is het drama? (beschouwingen)
  • 2010 – Mathieu (lang gedicht)
  • 2012 – De hemelse kamer (roman)

Bron: Wikipedia

Geef een reactie