Nu aan het laden
×

Huub Graus

Huub Graus

Huub Graus (Belfeld, 4 september 1943) is een Nederlands schrijver en dichter.

Al op jonge leeftijd verhuisde Graus met zijn ouders naar Roermond. Hier bezocht hij de MULO en de Bisschoppelijke Kweekschool. Na zijn militaire dienst werkte hij als onderwijzer en als directeur bij VSO-ZMOK-school De Ortolaan in Heythuysen en Roermond. Tijdens zijn opleiding aan de kweekschool startte Graus  met het publiceren van gedichten.

In 1972 zette hij met Lodewijk Imkamp een uitgeverij op, waarbij een jaar later zijn debuutbundel Uit eigen tuin verscheen. Daarop volgden En ritselt terug (1975) en Bladeren (1976). Graus’ eerste werken waren abstract en cryptisch van aard.

Verder was Graus actief als regisseur van toneelstukken en van de Roermondse Revues. Als zanger trad hij op met theaterzanggroep Savannah. Ondertussen publiceerde hij nieuw werk, waaronder Morse (1983), en samen met broer Jacques de dichtbundel Sjtadswermte (1987). Begin jaren 90 werd zijn werk eenvoudiger en toegankelijker. In 2003 verscheen zijn bundel In de kantlijn van mijn denken waarin overbodige versiering is weggelaten en het puur gaat om de zeggingskracht. Verder publiceerde Graus de dichtbundels Drama op school (1984), Ademtochten (1994) en Gestrikt met sisaltouw (1997). Ook schreef hij toneelstukken als kerstspel (1967), Vuilnisspel (1984), Framboos en framblij (1984) en de dialectrevue De vervenger (1984)

Bron: Belfeldclopedie

You cannot copy content of this page