De Huzaren van Venlo (officieel: 4e Regiment Huzaren Venlo) is een historische vereniging in Venlo, die de historie van de Huzaren levendig wil houden.

Tussen 1816 en 1913 waren verschillende regimenten van de Huzaren in de huidige gemeente Venlo gelegerd. Deze huzaren hadden hun onderkomen aan de noordwestzijde van de binnenstad, onder andere in de Minderbroederskazerne en het Arsenaal (4e Regiment) en het Fort Sint-Michiel in Blerick (2e Regiment). Zij zorgden voornamelijk voor de verdediging van de toenmalige vestingstad.

In 1913 vertrokken de huzaren naar hun nieuwe garnizoensstad Tilburg. Kort daarna werden de militaire gebouwen, behoudens de eerder genoemde kazerne en Arsenaal, gesloopt. Ook het Rosariumpark met vijver herinnert nog aan de huzaren. Op dezelfde locatie, waar nu de vijver ligt, was destijds de drinkplaats voor de paarden.

De vereniging is opgericht in 1995 en heeft haar thuisbasis in het stadsdeel Venlo. Gezien hun uitrusting heten deze huzaren ook dragonders. Ook deze vereniging wil de traditie van de huzaren in leven houden, zij het in het bijzonder in relatie met de stad Venlo zelf. De vereniging houdt huis in Hotel American, op steenworp afstand van het andere regiment. Zij verzorgt optredens tijdens officiële gelegenheden in stadsdeel Venlo, ook als Erewacht, in vol uniform. Ook verzorgt deze vereniging optredens in geheel Nederland en zelfs in het buitenland.

De vereniging heeft binnen de gemeentegrenzen twee zusterverenigingen:

Geef een reactie