Nu aan het laden
×

Italiëplaats

Italiëplaats

De Italiëplaats is een oude binnenplaats in het eerste kwadrant Klein Italië in de Venlose binnenstad. De binnenplaats loopt dood vanaf de Romerstraat in oostelijke richting.

Tijdens de slechting van de vestingwerken werd aan deze zijde van de binnenstad het zogeheten Brugplan opgesteld, waarmee wordt bedoeld dat er een spoorbrug werd aangelegd voor de Staatslijn E (Breda – Maastricht). Als gevolg daarvan werden de stadsmuren afgebroken en de wijk opnieuw ingericht. In de eerste jaren na de slechting verrees aan de nieuw aangelegde Brugstraat (thans Prinsessesingel) een militaire kazerne die aan de achterzijde vanaf de Italiëplaats werd bevoorraad.

De binnenplaats werd destijds gerekend tot de tot slop vervallen buurt ‘t Hetje, en werd samen met de hele slop in 1938-1939 in het kader van sanering gesloopt. Het straatje bleef echter bestaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit gedeelte van Venlo zwaar getroffen door de bombardementen van de geallieerden, die de spoorbrug wilden vernietigen. Het hele zuidwestelijk deel van de binnenstad lag in puin, en na de oorlog werd de zuidzijde van de binnenstad opnieuw opgebouwd. De Italiëplaats bleef bestaan, maar de Brugstraat, die aan noordzijde van de spoorbrug een autoverbinding met de westoever van de Maas zou krijgen, verdween. In plaats daarvan werd de Prinsessesingel aangelegd.

Thans fungeert het straatje als toevoerstraatje voor bevoorrading van de aan de Prinsessesingel gelegen winkels.

You cannot copy content of this page