Het Ithaka Science Center was een wetenschappelijk centrum en museum in de vorm van een stichting met educatieve doeleinden in Tegelen, en had haar onderkomen in het voormalige raadhuis van Tegelen.

Het ISC wil de inwoners van Noord- en Midden-Limburg, Zuidoost-Brabant en bezoekers uit het Duitse grensgebied kennis laten maken met de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen van de moderne tijd. Hiervoor maakt zij niet alleen gebruik van boeken en driedimensionale beelden, maar ook van multimedia, internet, holografie en zelfs holografische projectie.

Het ISC is onderdeel van een internationale organisatie van kenniscentra over de hele wereld. Door deze internationale samenwerking kan het kenniscentrum informatie aan het publiek tonen die komt van diverse universiteiten en onderzoekscentra van over de hele wereld. Men kan scholen in de regio voorzien van informatie die voorheen niet of nauwelijks voorhanden was.

Hoewel het centrum pas in het najaar van 2009 haar deuren opende, zijn er al enkele vooraanstaande wetenschappers in Venlo geweest die hun kennis hebben gedeeld. Zo heeft direct in het begin de Nobelprijswinnaar voor economie Eric Maskin al een lezing gegeven, en in het voorjaar deed Nobelprijswinnaar in de natuurkunde George Smoot hetzelfde.

Eind 2011 werd bekendgemaakt, dat het ISC met drie projecten zal samenwerken met het American Museum of Natural History. Dit museum is bekend geworden door de film Night at the Museum. Deze samenwerking is voor het Amerikaanse museum het eerste in Nederland. De eerste tentoonstelling in deze samenwerking heeft als titelH2O = Leven. Hiervoor zijn in totaal tien vrachtauto’s met materiaal vanuit de Verenigde Staten naar Tegelen gereisd.

De stichting weet zich gesteund door instanties als de gemeente Venlo, Provincie Limburg, het Ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie.

In 2013 kwam het ISC negatief in het nieuws, nadat directeur Margriet van Tulder in opspraak kwam vanwege vermeende belangenverstrengeling. Van Tulder had namelijk als als lid van de Provinciale Staten een brief gestuurd aan mede-Statenleden met het verzoek om het ISC te steunen, omdat de toekomst van het museum onzeker was. In datzelfde jaar vertrok Ithaka uit Venlo.

Geef een reactie