Nu aan het laden
×

Jacq Grubben

Jacq Grubben

Jacobus Lambertus (Jacq) Grubben (Blerick, 21 december 1884 – aldaar, 9 februari 1964) was een Nederlands architect.

Levensloop

Grubben was een boerenzoon, maar wilde niet op de boerderij van zijn ouders werken. Nadat hij als timmerman bij een famielid had gewerkt die aannemer was, verliet hij zijn geboortedorp in 1903 om zich te laten scholen tot bouwkundige. Hij ging in Jutphaas bij Utrecht wonen, en later in onder andere Zürich en Luik.

Architect

Toen hij zijn studie had afgerond, keerde hij in 1913 terug naar Blerick om zich daar als bouwkundige te vestigen. In zijn vijftigjarige loopbaan ontwierp hij verscheidene woningen, onder meer voor de woningcorporatie Blariacum en enkele villa’s in het Wilhelminapark in Venlo. Daarnaast ontwierp hij enkele schoolgebouwen in de omgeving en andere gebouwen zoals de Blerickse Lambertuskerk. Zijn stijl is sterk verwant aan de Amsterdamse School. Een voorbeeld daarvan is de Lengs-Bazar in Tegelen, maar ook de Duitse School in Venlo.

Politiek

Naast zijn werk als architect was Grubben ook actief in de politiek in de gemeente Maasbree (waartoe Blerick tot aan de Tweede Wereldoorlog behoorde). Van 1935 tot 1937 zat hij voor de Roomsch-Katholieke Staatspartij in de gemeenteraad van Maasbree. In september 1939 werd hij daar bovendien wethouder. Dat bleef hij tot oktober 1940 toen de annexatie van Blerick door Venlo plaatsvond. Grubben stapte vervolgens over naar de nieuwe Venlose raad en werd bovendien de eerste Blerickse wethouder van de nieuwe gemeente Venlo.

Toen burgemeester Bernard Berger in 1941 opstapte, volgde Grubben diens voorbeeld. Na de bevrijding van Blerick op 3 december 1944 was hij, omdat Venlo nog onder Duitse controle stond, tot mei 1945 waarnemend burgemeester. Daarna bleef hij nog tot de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen deel uitmaken van de Venlose raad.

You cannot copy content of this page