De Jammerdaalse Heide is een natuurgebied ten zuidoosten van Venlo. Het ligt ten zuiden van de wijk Jammerdal/Onderste en Bovenste Molen. Het natuurgebied wordt ingesloten door de wijk, de spoorlijn Maastricht – Venlo, de spoorlijn Viersen – Venlo en de snelweg A74 die overgaat in de Bundesautobahn 61. In het zuidwesten van het gebied ligt het buurtschap Egypte.

Oorsprong

Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein ten zuidoosten van Venlo dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de vorige eeuw ontgonnen om er klei en grind te winnen. Zo ontstonden er plassen waar tegenwoordig in de zomer regelmatig zwemmers te vinden zijn.

Over de herkomst van de naam Jammerdaal (Jaomerdal) bestaan meerdere lezingen. De naam zou afgeleid kunnen zijn van de gevolgen van een bloedige veldslag in de Romeinse tijd. Een andere verklaring is dat er ooit iemand jammerlijk verongelukt zou zijn bij het graven van een put.

Natuurgebied

Tegenwoordig is het Jammerdal een natuurgebied en vindt bewoning slechts plaats in de buurt van de oude Onderste en Bovenste Molen in de wijk Jammerdal.

Archeologie

In het Jammerdal zijn verscheidene Keltische grafheuvels uit de bronstijd en ijzertijd gevonden waarvan er enkele nog urnen met grafgiften bleken te bevatten. Ook zijn er her en der in de omgeving stenen werktuigen gevonden uit het Neolithicum.

Ook bevinden zich er nog restanten van een Romeinse weg en een Landweer.

Geef een reactie