Nu aan het laden
×

Jean Delsing

Jean Delsing

Jean Delsing (Venlo, 1918 – 29 maart 1986) werd geboren als oudste zoon van een grote aannemer. Sterrenkunde had al in zijn jeugd zijn interesse, maar in die tijd was het gebruikelijk dat de zoon het bedrijf van de vader zou overnemen.

Rond 1938 bouwde Jean zijn eerste eigen sterrenkijker. Het was een eenvoudige lenskijker waarvan het objectief afkomstig was van de in Venlo gelegen Nedinsco-fabriek. Van een koperslager had hij een messing buis gekregen, waarin hij het objectief plaatste en zo zijn eerste sterrenkijker maakte.

In de Tweede Wereldoorlog verstopte hij zijn telescoop in de ruimte tussen de vloer en de eerste trede van de trap in de vestibule van het ouderlijk huis, maar de bezetter vond het instrument toch en confisqueerde het vanwege de koperlegering.

In de jaren na de oorlog moest hij zijn in de oorlog omgekomen vader opvolgen in het familiebedrijf en stichtte hij een gezin. Nadat het tweede kind geboren was werd zijn vrouw ernstig ziek en moest zij noodgedwongen in een sanatorium verblijven.

Eind jaren vijftig begon Delsing opnieuw met het bouwen van een aantal kleine instrumenten. In 1964-1965 bouwde hij een voor die tijd groot instrument, een zogenaamde Newton-telescoop met een diameter van 25 centimeter en een brandpuntafstand van 2 meter. Zijn constructie trok ook de interesse van anderen zoals Chriet Titulaer. In 1965 resulteerde dit uiteindelijk in de oprichting van de Sterrenwacht Venlo. In 1977 bouwde Delsing nog eens een grote telescoop, een zogeheten Cassegrain-telescoop met een diameter van 30 centimeter.

Delsing overleed op 29 maart 1986.

Bron: Astrovenlo.nl

You cannot copy content of this page