De Jean Laudy Museumkapel is een kunstmuseum in de Venlose binnenstad.

Het museum is gevestigd in de kapel van de voormalige drukkerij Wolters-Van Wylick aan de Grote Kerkstraat in het binnenstadskwadrant Rosariumbuurt. Dit pand werd rond 1600 gebouwd als weeshuis, dat pas in de 20e eeuw een drukkerij werd. Aan de andere zijde van het pand ligt het Ald Weishoès.

Door een eerdere schenking van de hof Swenhof te Lobberich in 1577 van het echtpaar Jan de Verwer en Anna Ingenhuys en uiteindelijk hun extra geld in 1588 kon later het pand aan de Grote Kerkstraat als weeshuis worden gebouwd. Het behoorde tot het parochiaat van de tegenovergelegen Martinuskerk. In de jaren 90 kwam het gehele pand leeg te staan en raakte het enigszins in verval.

De kapel beslaat de gehele hoogte aan de achterzijde van het pand, parallel met de straat. In feite was het dus bereikbaar via de kosterswoning. Op de begane grond bestaat het uit een rechthoekige kapelruimte met een versmald koor aan de noordzijde. Aan de zuidzijde een oksaal op de eerste verdieping, voorzien van een houten balustrade. De overspanning is in zijn geheel opgetrokken uit hout.

De kerncollectie van het museum bestaat uit enkele stukken die zijn gemaakt door Jean Laudy. Laudy werd geboren in Venlo op 4 mei 1877 als zoon van een beeldhouwer, die hem interesseerde in de kunst, maar verhuisde op 20-jarige leeftijd naar Brussel. Aanvankelijk schilderde hij in impressionistische stijl, maar na verloop van tijd schilderde hij voornamelijk portretten, landschappen en stillevens, waaronder portretten van de Belgische koningen Albert I en Leopold III.

Tijdens de opening op 20 december 2012 werd een oorkonde in een binnenmuur gemetseld. Deze handeling werd verricht door Oud-burgemeester John van Graafeiland namens de bouwvereniging Antares en conservator John Keulartz. Burgemeester Antoin Scholten onthulde daarna de naam van de museumkapel.

Geef een reactie