Mathieu (Jeu) Sprengers (Tegelen, 24 mei 1938 – 6 april 2008) was een Nederlands sportbestuurder. Hij was voorzitter van de KNVB en lid van het bestuur van de UEFA.

Carrière

Nadat hij de studie economie aan de Universiteit van Tilburg had afgerond, is hij zijn carrière bij Joseph van de Loo BV in Venlo begonnen. Daarna was hij circa twintig jaar directeur van bouwbedrijf Muyres BV in Sittard en vervolgens zat hij vanaf het jaar 2000 in de raad van bestuur van de Van Wijnen Groep.

In 1976 werd Sprengers penningmeester bij de Venlose voetbalclub VVV-Venlo. Van 1981 tot 1990 was hij voorzitter. „Bij VVV ontstaat pas paniek, als het bier op is”, was een uitspraak die hem zijn leven lang achtervolgd heeft. Hij gaf daarmee aan dat een voetbalclub als VVV moest leren leven met promotie en degradatie en daarom niet zo snel in paniek moest raken als de resultaten minder waren. Begin negentiger jaren werd hij na een tijd voorzitter te zijn geweest secretaris van de Kamer van Koophandel Noord Limburg. In 1993 werd hij voorzitter van de KNVB als opvolger van Jo van Marle. Nadat Nederland in 2000 samen met België het Europees kampioenschap voetbal had georganiseerd werd hij tevens penningmeester bij de UEFA.

Jeu Sprengers overleed op 69-jarige leeftijd in het voorjaar van 2008 na een kortdurende ziekte. Op 8 december 2008 werd hij postuum tot erelid van de KNVB benoemd.

Reacties op zijn overlijden

UEFA-voorzitter Michel Platini: “Het was een sympathieke man. Voor de Uefa was hij zeer actief en belangrijk. Sprengers was de afgelopen jaren betrokken bij vele veranderingen die zijn doorgevoerd. Mede door zijn aandeel heeft de Uefa successen behaald.”

KNVB-directeur Henk Kesler: “Sprengers heeft voor de KNVB ook heel goed werk bij de UEFA verricht. Ook bij de Europese voetbalbond werd heel goed naar hem geluisterd. Jeu Sprengers had enorm veel capaciteiten. Zijn dood is voor iedereen bij de KNVB een heel groot verlies.”

FIFA-voorzitter Sepp Blatter: “Jeu ademde voetbal, leefde voetbal en werkte voetbal. Voetbal was zijn leven. We zijn hem heel veel dank verschuldigd”.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie