Nu aan het laden
×

Kamp

Kamp

Een kamp is in de toponymie een open ruimte of veld in het landschap.

Het woord is afgeleid van het Latijnse campus, dat in de Romeinse tijd ook gebruikt werd voor legerplaats.

In de middeleeuwen werd hiermee vaak een goed aangeduid, dat meestal bestond uit een of meerdere panden en omliggend terrein, veelal ook akkers, en vaak temidden van een bebost gebied.

In de Tweede Wereldoorlog werd de benaming concentratiekamp veelvuldig gebruikt voor plaatsen waar de joden te werk werden gesteld. In Nederland zijn de bekendste voorbeelden Kamp Vught en Kamp Westerbork. Ook nu nog wordt het woord kamp eveneens gebruikt voor een legerplaats, gebruikelijk met de plaatsnaam als achtervoegsel. Zo was recent Kamp Holland in Afghanistan de naam van de Nederlandse legerbasis in Uruzgan.

In de latijnse vorm wordt campus wordt het tegenwoordig ook gebruikt als aanduiding van een universiteitsterrein. Dit concept stamt uit de Verenigde Staten, waarbij alle gebouwen van een universiteit op hetzelfde terrein zijn gebouwd. Vaak is er dan aandacht gegeven aan een indeling in natuurlijke omgeving.

In Venlo is deze suffix nog te vinden in de diverse wijknamen, zoals Hazenkamp, Hogekamp, Vastenavondkamp, Smeliënkamp en Annakamp. Ook bij diverse (verdwenen) boerderijen was dit een vaak gebruikte suffix, zoals Hooris Kempke, Sint-Annakamp, Zalzerskamp en Zandkamp. Vaak kregen de wijken (achteraf) de naam van de al dan niet verdwenen boerderij.

You cannot copy content of this page