Carolus Hubertus Leonardus (Karel) Bontamps (Geldern, 1 augustus 1793 – Maastricht, 1 mei 1854) was een Nederlands politicus.

Bontamps was een nazaat van de familie die de drukkerij Weduwe H. Bontamps bezat.Deze drukkerij had later, in de 20e eeuw, vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Bern, Parijs en Londen. Karel was de zoon van Francis Hubert Hendrik Bontamps, boekverkoper en chef van de vestiging in Geldern, en Anna Maria Gertrudis Raedemaeckers. Hij had een oudere zus, Jacoba Catharina Caroline, een jongere broer, Francis Hendrik Willem, en twee jongere zussen, Emilie en Maria Theresa Catherina. Aanvankelijk begon Karel zijn loopbaan als drukker en koopman.

Tussen 1822 en 1836 legde hij, samen met zijn buurman, in de wijk Stalberg een aantal terrassen aan op de zogeheten Wijnberg, om druiven te verbouwen, waar hij vervolgens azijn van maakte.

Bontamps was burgemeester van Venlo tussen 1830 en 1837. In 1851 werd hij lid van de Provinciale Staten van Limburg en tevens in 1850 van Gedeputeerde Staten in die provincie. In 1854 trad hij weer af van beide functies.

Bontamps was, naast zijn politieke loopbaan, actief als voorzitter van de Kamer van Koophandel in Venlo. Hij bekleedde deze functie van 1830 tot 1841. Verder was hij president van de vrijmetselaarsloge in Venlo.

Bron:

Geef een reactie