De Franse hertog Karel de Stoute was de zoon van Philips de Goede en diens vrouw Isabella van Portugal. Hij werd geboren op 10 november 1433 in Dijon. Hij sneuvelde in Nancy op 5 januari 1477 en werd dus 43 jaar oud. Hij voerde in het begin de titel van graaf van Charolais.

Karel de Stoute probeerde zich aan zijn positie als vazal ten opzichte van de Franse kroon te onttrekken. Hij wilde Bourgondië trachten te vergroten ten koste van Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk (zeg maar de toenmalige Duitse gebieden) en het land uit te bouwen tot een centraal georganiseerd rijk.
Door de weerstand van koning Lodewijk XI lukte het hem niet de koningskroon te behalen. Na de slag bij Montlhéry wist de koning zich met listige verdragen zich uit een vervelende positie te redden.

In 1467 volgde Karel zijn vader op. Zijn vrouw overleed en hij trouwde met Margaretha van York, een zuster van Edward IV van Engeland. In 1469 verwierf Karel de Stoute zich dan toch het pandheerschap over de Habsburgse bezittingen aan de Bovenrijn. Hij veroverde het vorstendom Luik in 1466, het hertogdom Gelre in 1472 en Lotharingen in 1475.

In 1473 belegerde hij met succes Venlo (zie beleg van Venlo 1473) en in 1478 vond het beleg van Venlo 1478 plaats. De stad werd in dat jaar belegerd door Maximiliaan van Oostenrijk en Karel de Stoute moest de stad aan hem overlaten.