Kasteel Wambach is een verdwenen kasteel in Tegelen dat voor het eerst rond 1300 genoemd wordt.

Tegenwoordig ligt op deze plek de Wambachgroeve welke een voormalige vuilstortplaats en grindwingroeve is. Vlak bij deze plek ligt de aan de bijbehorende boerderij herinnerende wijk Wambacherhof.

Het kasteel was een riddermatig huis met grachten omgeven. Sinds de 17e eeuw was het echter een ruïne en op dezelfde plek werd later het jachthuis gebouwd.

Het jachthuis lag op de steilrand van het oostelijk gelegen hoogterras. Bij dit huis lag verder een boerderij.  Het was een eenvoudig, vierkant gebouw, opgetrokken in baksteen met twee traveeën. Het telde, behalve de begane grond, twee verdiepingen, afgesloten met een mansardedak. Het slot droeg het ankerjaartal 1774, de boerderij het ankerjaartal 1619.

Beiden gebouwen zijn in de jaren 70 van de 20e eeuw afgebroken om plaats te maken voor een zand en grindwinningsbedrijf. Binnen enkele jaren was het voormalig perceel van Kasteel Wambach afgegraven en herinnerde alleen de hierdoor ontstane groeve hieraan. Nadat de zandwinning voorbij was werd de groeve een tijdlang vuilstortplaats voor de regio. Na herstructurering is in het gebied nu een hertenkamp en visvijver aangelegd.

Status: verdwenen

Geef een reactie