Nu aan het laden
×

Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen

De Kasteeltuinen van Arcen is een landgoed bij De kasteeltuinen in de winterKasteel Arcen, in het dorp Arcen.

Kasteeldomein

Het landgoed

Het complete landgoed Arcen telt circa 450 hectare en is, sinds de aanleg van de N271 in twee delen gesplitst. Aan de westzijde ligt het eigenlijke kasteel met kasteeltuinen, aan de oostzijde ligt het gebied Lingsfort. Het gehele landgoed is in 1976 aangekocht door de Stichting Het Limburgs Landschap, en halverwege de jaren tachtig werd het kasteel gerestaureerd. Buiten het kasteel en de kasteeltuinen bestaat het landgoed tegenwoordig vooral uit enkele bostypen. Ook de Barbara’s Weerd, dat vooral wordt gedomineerd door graslandschappen waar Galloways grazen, is onderdeel van het landgoed.

KasteelhofArcen Kasteeltuinen.jpg

De kasteelhof is een binnenplaats waar vooral terrasjes de indeling domineren. De functie is dan ook voornamelijk horeca.

Koetshuis

Het koetshuis was van oudsher de stalling voor koetsen en landbouwwerktuigen. Later werd dit pand betrokken door de Zwitserse Kunstschilder Friedrich Deusser en werd het zijn atelier.

Het kasteel

Het huidige Kasteel Arcen stamt uit de zeventiende eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. De alleroudste resten gaan echter, via een tussentijds kasteel, terug tot het veertiende eeuwse Huys Den Kamp. Het kasteel fungeert tegenwoordig vooral als expositieruimte, trouwlocatie en feestzaal.

Het parkKasteeltuinen arcen, winter.jpg

De kasteeltuinen bestrijken, binnen het totale landgoed, een oppervlakte van circa 32 hectare. Het eigenlijke park van de Kasteeltuinen bestaat uit een vijftal tuinen (op alfabet):

Casa Verde

Dit is in feite een (subtropische) kas met vooral mediterrane en tropische planten, onder andere bananenboom, paradijsvogelbloem, boomvarens, mastiekboom, olijfboom en yucca. Daarnaast is in deze kas een vijver aangelegd met koikarpers.

Lommerrijk

Deze tuin kenmerkt zich vooral door de verschillende beekjes en watervallen. Hier bevinden zich onder andere longkruid, astilbe en doodshoofdaapjes.

RosariumFlamingos in de sneeuw kasteeltuin arcen.jpg

Deze tuin spreekt voor zich: hier bevinden zich, verspreid over tien tuinen, verschillende soorten rozen.

Watertuin

Deze tuin lijkt het meest op een park, met uitgebreide waterpartijen en met gras begroeide glooiingen. Hier bevinden zich onder andere de kornoelje, de pijnboom en de mammoetboom.

Wereldtuin

Dit is een verzameling van verschillende tuinsoorten over de hele wereld. Zo is er een Italiaanse tuin, een bordertuin, een bamboebos en de Acertuin.

DierenOoievaars in de sneeuw kasteeltuin arcen.jpg

Naast verschillende planten in de verschillende tuinen bevinden zich hier ook verscheidene diersoorten, verspreid over de verschillende tuinen. Enkele van deze dieren: zwarte zwaan, valkparkiet, helmparelhoen, ooievaar, flamingo, koi, belugasteur.

Zie ook de officiële website.

 

You cannot copy content of this page