Nu aan het laden
×

Klooster Mariadal

Klooster Mariadal

Het klooster Mariadal is aan het einde van de 19e eeuw gesticht door de Zusters van de Derde Orde van Sint-Dominicus in de Venlose buurtschap ’t Ven.

De Duitse zusters kochten in 1882, tijdens de Kulturkampf, de hoeve Huize Geritten van de erven van Joseph Heutz (naar wie een straat in Venlo is vernoemd), nadat deze al een stichting in het leven had geroepen tot bijstand van behoeftige zieken en invaliden met de hoeve als wijkplaats, en richtten dit in als klooster met de naam Klein Mariënthal. Het klooster werd in twintig jaar tijd meerdere malen verbouwd. In 1903 werd er een grote kapel aangebouwd in een – voor die tijd gebruikelijke – eclectische stijl. Deze kapel diende tot de komst van de nieuwe rectoraatskerk in 1966 als parochiekerk voor de inwoners van ’t Ven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het klooster, vanwege een sterke antipathie tegen de Duitsers bij de Venlose burgers, omgedoopt in Mariadal.

In juni 1981, honderd jaar na aankomst in Venlo, verlieten de zusters Mariadal en vertrokken naar Berg en Dal. Het klooster werd hierna aangekocht door de gemeente Venlo en doorverkocht aan een vereniging van eigenaren.

Klooster Mariadal Bron: RCE
Klooster Mariadal Bron: Wikipedia

Status: Rijksmonument

You cannot copy content of this page