Het Klooster Op Stalberg is een monumentaal en voormalig klooster op de hoek Burgemeester Van Rijnsingel/Stalbergweg.

Klooster Op Stalberg met voortuin

Het klooster ligt aan de oostrand van de voormalige Vestingwerken van Venlo. Van deze vestingwerken is vrijwel niets meer te zien, maar in het aan de oostzijde gecreëerde Julianapark zijn nog wel enkele glooiingen te zien, die vermoedelijk voorheen lunetten waren. Het betreft een vrijstaand herenhuis op de hoek van de Burgemeester Van Rijnsingel en de Stalbergweg.

Het pand is gebouwd in het laatste kwart van de 19e eeuw en gereed gekomen in 1895. De toegepaste stijl is, zoals vaak bij religieuze bouwwerken, Traditionalisme. In de riante voortuin bevinden zich aan de zijkant van het pand een voormalig tuinhuis en een voormalig koetshuis. Deze gebouwen vallen niet onder de monumentale bescherming. Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en telt twee verdiepingen met daarbovenop een dakverdieping, afgedekt met een schilddak. De voorgevel is symmetrisch van indeling. In het middendeel op de begane grond bevindt zich een rechthoekige erker, met daarboven een balkon. Verder loopt dit middendeel uit in een topgevel met twee vensters. Deze vensters worden afgedekt met een kleine spitsboogvormige nis.

De ingang van het pand bevindt zich in de rechterzijgevel. Deze is bereikbaar via een toegangstrap met zes hardstenen treden met idem borstwering. De ingang van het perceel, eveneens aan de rechterzijde, wordt gekenmerkt door twee vierkante bakstenen hekpijlers, waarop een natuurstenen bekroning met driepasmotief.

Status: Rijksmonument

Geef een reactie