Nu aan het laden
×

Leon Giesen

Leon Giesen

Leon Giesen (Hout-Blerick, 1962) is een filmmaker, muzikant en verhalenverteller. Hij is vooral bekend geworden als bassist van de voormalige band Toontje Lager en is tegenwoordig actief met zijn muziekproject Mondo Leone (zie verder beneden).

Giesen maakte enkele bekroonde documentaires, zoals Van America helemaal naar America over Rowwen Hèze. Na een reünie-optreden van Toontje Lager merkte Giesen dat hij het podium miste. In 2004 besloot hij dan ook dat zijn muziek samen met zijn films in het theater behoorden. Hij bracht een cd/dvd uit en begon zijn theaterprogramma, dat tegenwoordig nog altijd loopt. In 2004 en 2005 trad Giesen ook samen met Jack Poels op voor het project Holland America Lijn.

Een andere documentaire die in februari 2012 ruim 2,3 miljoen kijkers trok, is het vierluik over prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Giesen was de winnaar van de “Broodje Cultuur Publieksprijs” 2006-2007.

Mondo Leone

Het project omvat theatervoorstellingen, een drietal cd’s en het (uitsluitend bij optredens verkrijgbare) “koesterboekje”. De eerste tour van het programma vond plaats in 2004.

De show bevat een serie verhalen en gedachtes, korte films, live-muziek en liedjes op scherm. Giesen speelt hierbij zijn eigen muziek (op gitaar en basgitaar) en zingt. Hij wordt op de schermen bijgestaan door bijvoorbeeld Mathilde Santing, Bert Haanstra of de bassectie van het Radio Philharmonisch Orkest. Vooral het contact met het publiek is een belangrijk element. Giesen zegt zelf dat hij in dit programma zijn verschillende kanten zo dicht mogelijk bij elkaar probeert te brengen.

Mondo Leone was ook te zien tijdens het theaterfestival De Parade. Tijdens De Parade 2005 was de naam van zijn voorstellingen Club Mondo Leone; inmiddels is deze club daadwerkelijk tot stand gekomen. In september 2007 startte een nieuwe tour van dit inmiddels langlopende project. Deze omvat twee gelijktijdige series optredens (getiteld Mondo Leone – Hemel op Aarde en Mondo Leone Voor Beginners/Greatest Hits) alsmede een aantal optredens tijdens De Parade.

Begin november 2007 verscheen de derde cd van Mondo Leone, getiteld Open Deuren Naar Geluk. Deze cd was de opvolger van het album Nieuwe Liedjes uit juni 2006.

Voor het theaterprogramma 2009-2010 heeft Leon Giesen onder meer gebruikgemaakt van restjes filmmateriaal van het Filmmuseum, vooral materiaal dat de censuur ooit weggeknipt had. Ook besteedt hij aandacht aan de kwestie van de zogenaamde eskimomummie in het Westfries Museum.

Zie ook de officiële website.

You cannot copy content of this page