Nu aan het laden
×

Leutherberg

Leutherberg

De Leutherberg (Venloos: De Luiterberg) is een woonwijk in Venlo-Oost. De wijk telt 2860 inwoners (2006 Centraal Bureau voor de Statistiek).

De wijk dankt zijn naam aan de Leutherweg die door de wijk loopt. In de volksmond heet de wijk Maagdenberg. Naast een wijk is de Leutherberg/Maagdenberg ook het zuidelijke gedeelte van de “berg”. Deze berg is het Maasterras, ofwel steilrand, in het oosten van Venlo en ligt tegen de grens aan. Van noord naar zuid zijn dit de Herongerberg, Stalberg en Leutherberg/Maagdenberg. Met de wijk wordt het onderste gedeelte van de berg genoemd. Wanneer iets op de Leutherberg ligt (zoals de Bloemenbuurt), ligt het in feite buiten de wijk. De Maagdenbergerbeek is in 1908 gedeeltelijk gedempt.

Vroeger werd de berg ook wel de galgenberg genoemd. Op de berg stond een galg waar veroordeelden uit de stad Venlo werden opgehangen. Na het afbreken van de stadsmuren kwam de uitbreiding van de stad op gang. Op de Maagdenberg ligt het voormalig landgoed van generaal Mathieu Brialmont, dat later bewoond werd door jonkheer de Roëll.

Op het landgoed Maagdenberg werkten vroeger arbeiders die met hun hele gezin in kleine witte huisjes woonde. Deze arbeiders werden ook wel winners genoemd en hun huisjes daarom winnerhuuskes (vertaald winnerhuisjes). De naam is later verbasterd in wienhuuskes. Enkele van deze huisjes staan nog steeds in de wijk. Carnavalsvereniging De Wien uit de wijk dankt haar naam aan de wienhuuskes.

 

You cannot copy content of this page