Nu aan het laden
×

Lingsfort Arcen

Lingsfort Arcen

Het Lingsfort was een fort ter verdediging van de Fossa Eugeniana ter hoogte van Arcen.

Naam

Een leng of ling was een soort hefboom die werd gebruikt om de zware schutsluizen te kunnen bedienen. De naam Lingsfort is dus in haar volledigheid een fort dat gebouwd was ter verdediging van een (belangrijke) schutsluis.

Geschiedenis

Kaart van de route die de Fossa Eugeniana volgde

Toen de Spanjaarden de Zuidelijke Nederlanden in hun bezit hadden, werd besloten om de Fossa Eugeniana te graven. Dit kanaal tussen de Rijn in Duitsland en de Maas moest de Spanjaarden meer controle geven over de maritieme handelsroute naar de Noordzee. In 1625 begonnen de Spanjaarden met het graven van het kanaal om de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden af te snijden. Om op verschillende plekken het hoogteverschil in het landschap te overbruggen wilde men sluizen bouwen. Zo ook bij Arcen. Ter verdediging van dit bouwproject werden twee forten gebouwd: het Lingsfort en Fort Hazepoot. Het kanaal is door aanvallen van de Hollanders en geldgebrek nooit afgebouwd.

Rondom dit fort werd in de loop der tijd een aantal boerderijen gebouwd, die vrijwel allemaal logies en drank aanboden aan de in of bij het fort gelegerde soldaten. De Fossa Eugeniana werd nooit helemaal voltooid en toen de Spanjaarden vertrokken, verviel ook de gemeenschap en werden de boerderijen verlaten. Ook het fort raakte in verval en de enige zichtbare restanten zijn de dubbele aarden wallen. Verder zijn er geen archeologische vondsten meer gedaan in de directe omgeving van het voormalige Maas-Rijnkanaal.

You cannot copy content of this page