Nu aan het laden
×

Buurtschap Lingsfort

Buurtschap Lingsfort

Lingsfort is een buurtschap ten oosten van Arcen, gelegen aan de Duitse grens.

Naam

De naam is ontleend aan het fort dat hier gebouwd is, uitgerust met dubbele aarden wallen, die nog zichtbaar zijn. Een leng of ling (strop van touw om een last mee op te hangen of hijsen) werd gebruikt om de zware schutsluizen te kunnen bedienen. De naam Lingsfort is dus in haar volledigheid een fort dat gebouwd was rondom een (belangrijke) schutsluis.

Geschiedenis

Het ontstaan van de naam is verbonden aan het graven van de Fossa Eugeniana, een kanaal dat de Rijn in Duitsland met de Maas moest verbinden. In 1625 begonnen de Spanjaarden met het graven van het kanaal om de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden af te snijden. Om het hoogteverschil in het landschap te overbruggen wilde men een sluis bouwen. Ter verdediging van dit bouwproject werden twee forten gebouwd: het Lingsfort en Fort Hazepoot. Het kanaal is door aanvallen van de Hollanders en geldgebrek nooit afgebouwd.

De buurtschap bestond oorspronkelijk uit een aantal boerenhoeven die allemaal met elkaar gemeen hadden dat ze logies en drank verstrekten. In het onduidelijke grensgebied met Duitsland gingen reizigers nogal eens op onregelmatige tijden de grens over, al of niet met boter onder hun jas of een paard teveel voor de wagen.

You cannot copy content of this page