Nu aan het laden
×

Lodewijk van der Grinten

Lodewijk van der Grinten

Lodewijk van der Grinten (Venlo, 8 april 1831 – aldaar, 11 april 1895) was een Nederlandse apotheker. Hij was de oprichter van het later tot multinational uitgegroeide Océ.

Van der Grinten begon in 1857 een apotheek in Venlo. Naast zijn apothekerswinkel had hij ook interesse in scheikunde en ontwikkelde hij in de jaren zeventig van de 19de eeuw een stof om margarine, een goedkope vervanger van boter dat recentelijk was uitgevonden, de kleur van boter te geven. In 1877, het jaar dat als het startjaar van Océ wordt beschouwd, begon Van der Grinten zijn product op de markt te brengen. De boterkleurstof vond gretig aftrek. Nadat Van der Grinten was overleden en zijn derde zoon Frans van der Grinten het apothekersbedrijf had overgenomen, besloot deze het bedrijf te specialiseren tot boterkleurselfabriek. De apotheek werd overgenomen door zijn broer Wiel.

Van der Grintenstraat

In de loop der tijd zijn er in Nederland inmiddels zes straten vernoemd naar een aantal oprichters van genoemde bedrijven. Op vrijdag 9 januari 2009 is ook Lodewijk van der Grinten, de zevende grondlegger in de rij van Nederlandse industrialisten, op deze manier geëerd. Meer dan 130 jaar leveren familie van der Grinten en Océ N.V. al een substantiële bijdrage aan de stad Venlo. Reden voor de gemeente deze gelegenheid aan te grijpen een passend cadeau aan te bieden aan de oprichters en haar familieleden. De Van der Grintenstraat zal daarom nu, middels een voor Nederland uniek en innovatief ontwerp van het straatnaambord, deel uitmaken van het officiële Venlose stratenplan, ter vervanging van het westelijk deel van de voormalige Hakkesstraat, waar de afdeling R&D is gehuisvest.

Monumentaal ondernemerschap

Aansluitend op de feestelijke onthulling van de Van der Grintenstraat heeft Océ tevens een historisch gedenkteken aangeboden aan de stad Venlo. Daar waar in 1857, in de Steenstraat 2, apotheek Van der Grinten begon, is de gevel van het huidige café de Roëije Lieuw voortaan voorzien van deze bijzondere informatie die het verleden van dit pand tekent. Het pand diende namelijk niet alleen als apotheek, maar is tevens het geboortehuis van Lodewijk van der Grinten, uitvinder van Boterkleursel (1877), oprichter van de Nederlandsche Chemische fabriek L. van der Grinten N.V. (1889) en grondlegger van Océ N.V. (1972).

Bron: Wikipedia

You cannot copy content of this page