Nu aan het laden
×

Lohofstraat

Lohofstraat

De Lohofstraat is een oude straat in het Venlose binnenstadskwadrant Rosariumbuurt.

Locatie

De straat loopt in noordelijke richting van de Parade tot aan de Prinsenhofstraat. De straat loopt enigszins naar het oosten zwenkend en in hoogte oplopend vanaf de Brasserie De Fiscus tot aan het huidige wooncomplex De Loohof.

Geschiedenis

Aanvankelijk heette de straat Sint-Crispijnstraat. Wanneer de naam veranderde in de huidige, is niet overgeleverd. Vermoedelijk moet de naamsverandering in de 14e of 15e eeuw hebben plaatsgevonden. In 1613 schonken Aartshertog Albert van Oostenrijk en zijn vrouw hertogin Isabella een groot deel van het terrein van de Prinsenhof aan de Minderbroeders om er een klooster met kloostertuin te bouwen.

Herkomst van de naam

Versterkt huis met boomgaard

Vermoedelijk refereert de naam Lohof aan een boomgaard die onderdeel zou zijn geweest van de Prinsenhof, waarvan Aartshertog Albert een deel van zijn grondbezit had afgestaan aan de Minderbroeders om er een klooster te bouwen. Van dit klooster is overigens alleen nog de kerk over, waarin nu de Jongerenkerk is gevestigd. Ook ligt er ten noorden van de Martinuskerk het huidige wooncomplex Sint-Martinus, die ook dienst heeft gedaan als school. Dit complex zou ook als het voormalige Minderbroedersklooster in aanmerking kunnen komen.

Versterkt huis aan het bos

Een andere, bijna identieke uitleg is, dat het Hof, dat aan het eind van de dertiende eeuw is gebouwd, omgeven was door een bos. Dit hof stamt dus uit de tijd dat Venlo nog niet omgeven was door haar vestingwerken. Het eerste gedeelte van de benaming komt ook hier dus voort uit de aanwezigheid van bomen.

Verwijzing naar schoenmakers

Een derde these is, dat in de buurt van het hof een schoenmakersgilde zou hebben gelegen. Om schoenen te maken was leer nodig, wat gelooid werd alvorens verwerkt tot schoen. Dit wordt momenteel algemeen als uitleg gebruikt door de gemeentelijk geschiedkundigen, hoewel niet duidelijk de locatie van dit gilde kan worden aangewezen. Ook is het onderlinge verband ietwat vergezocht.

Opmerkelijk

  • Opvallend aan de naam is de spelling. Terwijl het wooncomplex in deze straat als De Loohof wordt geschreven, wordt de straat als Lohofstraat geschreven. Verder komt de “i”, uit de verwijzing naar de schoenmakers, noch in de naam van het wooncomplex, noch in de straatnaam terug.

You cannot copy content of this page