Nu aan het laden
×

Lomstraat

Lomstraat

Lomstraat Bron: Facebook

De Lomstraat is een van de oudste straten in de Venlose binnenstad.

Ligging en naamsherkomst

Al voor de verlening van stadsrechten door de hertog van Gelre in 1343 was dit een doorgaande weg door het toenmalige dorp, in het verlengde van de Vleesstraat. Het beginpunt ligt aan de noordzijde van de Oude Markt en loopt tot aan de Geldersepoort.

Vermoedelijk is de benaming van de straat afkomstig van het gegeven, dat er al voor de 13e eeuw vele Lombarden in Venlo woonden.

Geschiedenis

Aan deze straat lagen tussen 1843 en 1944 onder meer vier bierbrouwerijen, waarvan La Belle Alliance de laatste was die verdween door oorlogsgeweld. Ook lag hier een café met een rijke historie, café De Gouden Tijger. Tot aan het einde van de 20e eeuw bleef dit café bestaan. Vanaf 1983 tot het einde van de jaren 90 was dit een van de weinige overgebleven lokalen waar Venloosch Alt werd getapt.

Op de hoek met de Gasthuisstraat stond in de 19e eeuw een van de openbare pompen, die door de inwoners die geen eigen pomp konden slaan werden gebruikt voor vers water.

In augstus 2011 besloot de gemeente om onder andere de Lomstraat nagenoeg in zijn geheel aan te merken als gemeentelijk monument, met als achterliggende gedachte om de gehele binnenstad als zodanig te beschermen.

You cannot copy content of this page