Luif

De Luif is een klein restant van de voormalige, 14e-eeuwse vestingwerken in het eerste kwadrant Klein Italië in Venlo.

De naam Luif komt waarschijnlijk van het Duitse woord Loewe. Via loeve is het uiteindelijk verbasterd tot loef. In het Venloos dialect wordt het dan vervolgens Luif.

De Luif heeft een weergang, rust op zeven rondbogen en is voorzien van een pannen dak. De Luif ligt aan de haven, omsloten tussen de Oude Markt, de Maasboulevard, Theater de Maaspoort en het pas afgebroken stadskantoor.

In de 17e eeuw zijn op en tegen de rondbogen zogenaamde muurhuizen gebouwd, die later, tijdens de slechting van de vestingwerken, werden afgebroken waardoor het restant stadsmuur weer vrij kwam te liggen. De Luif was het enige gedeelte van de stadsmuur waar binnensmuurs geen weg langs liep. In het midden van de jaren vijftig van de 20e eeuw werd dit deel van de stadsmuur door de architect Jules Kayser gerestaureerd.

In het tweede decennium van deze eeuw werd aan de oude Havenkade de Maasboulevard gebouwd. Als onderdeel daarvan werd het Theater de Maaspoort tot op de Luif uitgebreid. De Luif is dus opnieuw “ingekapseld”.

Status: Rijksmonument

Dit bericht is geplaatst in J. Kayser, Oude Markt, Vestingwerken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *