Nu aan het laden
×

Maartenshof

Maartenshof

De Maartenshof is een boerderij in de Veldense wijk Hasselt en is circa 150 jaar oud.

Rond 1700 wordt in de buurtschap een schuur met verdieping gebouwd, waar de boeren bij hoog water hun toevlucht zoeken; het vee op de begane grond en de mensen op de verdieping. Hoewel niet aangemerkt als monument geldt de Heiligershof als een belangrijk pand voor de geschiedschrijving van Velden.

Vanaf circa 1900 werd het Zwarte Water ontgonnen voor kleiwinning die werd gebruikt voor de vervaardiging van baksteen. Ook de in de directe nabijheid gelegen Hasselderheide werd in die periode ontgonnen voor kleiwinning. Tot die tijd was het een uitgestrekt heidegebied. Later wordt de tegenwoordige wijk Hasselt langzaamaan akkergrond.

De Maartenshof is gebouwd in 1858, en de herkomst van de naam kan verwijzen naar een tweetal verklaringen. De eerste is de voornaam van een vorige bewoner, wat aannemelijk lijkt. De tweede verklaring kan te maken hebben met Sint-Maarten, die een bedelaar de helft van zijn mantel gaf.

Net als de andere overgebleven boerenbedrijven in deze tegenwoordige woonwijk, is de boerderij voornamelijk een akkerbouwbedrijf.

Status: in gebruik

You cannot copy content of this page