De Maasboulevard is een recreatief gebied aan de Maasoever in het centrale winkelcentrum van Venlo met terrasjes, een stadspark en een passantenhaven. De boulevard ligt in het kwadrant Klein Italië.

Maasboulevard Venlo, Maasstraat

Het gebied heeft een oppervlakte van 14.500 m². Een team van architecten heeft het gebied ontworpen, waaronder 2 architecten uit Maastricht (Jo Coenen en Arn Meijs) en 1 architect uit Londen (David Chipperfield). Blikvanger van het gebied is de Romertoren, een woontoren van 20 verdiepingen. De Kop van de Weerd wordt ingericht als stadspark aan het water, met een skatebaan voor de sportieve recreant. Verder wordt er een loopbrug gelegd over de haven naar dit park.

Maasboulevard, oostzijde. Op de achtergrond in het midden is het Romerhuis te herkennen.

Vestingmuren

Het rivierfront was eeuwenlang een stadswal, als onderdeel van de vestingwerken. In de 19e eeuw werden deze vestingwerken gesloopt en kon de stad sterk uitbreiden. Een van de weinige stukken stadsmuur dat bewaard is gebleven is de Luif. Dit stukje wordt dan ook bewaard en zal in de nieuwe zaal van Theater de Maaspoort geïntegreerd worden.

Haven

Ook de haven, die tot eind jaren 60 van de 20e eeuw in gebruik is geweest door binnenvaartschepen, ondergaat een metamorfose. De lage loswal, waar tot die tijd een scheepskraan de binnenvaartschepen loste, is opgehoogd tot de rest van de nieuwe boulevard. De aanlegsteigers worden zodanig ingericht dat er pleziervaartuigen kunnen aanmeren en aan de zuidkant komt een trap die tot in het water doorloopt.

 

Geef een reactie