De Maasbrug, ook wel Stadsbrug genoemd, is een van de drie wegbruggen in de gemeente Venlo. Naast deze drie wegbruggen telt Venlo tevens een fiets-/spoorbrug.

De brug heeft een totale lengte van 216 meter verbindt de Roermondsepoort met de Eindhovenseweg. De brug bestaat uit vier delen, waarbij de langste delen ruim 61 meter lang zijn en in feite de hoofdoverspanning vormen. Over de brug lopen 2×2 rijstroken met aan weerszijden een fietspad, hoewel het noordelijke fietspad hedentendage nog maar gedeeltelijk begaanbaar is. Parallel aan de Maasbrug loopt de spoorbrug.

De brug is in de jaren vijftig aangelegd en vormde de eerste hoogwaardige oeververbinding voor het wegverkeer over de Maas in Venlo. In 1960 werd deze nieuwe oeververbinding feestelijk geopend. Het verbind de stadsdelen Venlo en Blerick met elkaar met een dubbele autobaan en fietspaden en voetpaden links en rechts er van.

De oude brug was tijdens de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd en sinds die tijd moest Venlo het doen met een noodbrug.

Op 2 mei 2007 werden door de Koningin Beatrix de door Shinkichi Tajiri gemaakte Ronin wachters onthuld, vier sculpturen aan weerszijden van de brug, die ook bekend staan als de Brugwachters.

Bron: Wegenwiki

Geef een reactie