Nu aan het laden
×

Markt

Markt

De Markt is het hoofdplein in de middeleeuwse binnenstad van Venlo.

Markt met stadhuis

Geschiedenis

Aan de westzijde lag tot in de 16e eeuw het Vleeshuis. Hier werd, zoals de naam al zegt, vlees verhandeld. De naam van het plein was dan ook tot die tijd Vleeschmarkt. Vanaf 1597 werd dit plein aan de voorzijde van het stadhuis, toen het nieuwe Steenen Huys werd gebouwd, de Groote Markt genoemd, terwijl het gedeelte aan de achterzijde de Kleine Markt werd genoemd. In die tijd werd ook een door Erycius Puteanus in Italiaanse renaissance-stijl ontworpen fontein aan de voorzijde van het stadhuis geplaatst. Deze verdween echter weer aan het einde van de 18e eeuw.

In de achttiende eeuw werden hier soms een strafezel en een drilkooi neergezet, destijds relatief gangbare publieke strafmaatregelen. Vanaf het begin van de 19e eeuw werd de naam definitief veranderd in Markt.

Locatie

Het plein, in de middeleeuwen Cruys genaamd, is waarschijnlijk aangelegd in de 12e of 13e eeuw. Het verbindt de Steenstraat/Gasthuisstraat (aan de voorzijde van het stadhuis) en de Peperstraat/Jorisstraat (aan de achterzijde van het stadhuis) met de Lomstraat/Vleesstraat.

Indeling

Aan de zuidzijde en westzijde van het plein liggen enkele terrasjes, met uitzicht op het stadhuis. Verder bevindt dit plein zich midden in een winkelgebied. Aan de zuidwestzijde van het plein ligt een straat die naar de Oude Markt leidt.

Monumenten

Centraal op dit plein staat het 16e eeuwse Stadhuis van Venlo, met 13e eeuwse fundamenten. Aan de zuidoostzijde van het plein ligt de Gasthuisstraat, volgens recent onderzoek de meest middeleeuwse straat van Nederland.

Daarnaast liggen er nog enkele gemeentelijke monumenten aan dit plein, te weten:

  • Markt 5: winkel met bovenwoning, vermoedelijk stammend uit de renaissance.
  • Markt 24: winkel, 16e eeuw.
  • Markt 24a: bovenwoning, 16e eeuw.
  • Markt 25: café De Vergulde Gaper, 1911-1912.
  • Markt 26: café In den Dorstigen Haen, 15e eeuw.
  • Markt 28: winkel met bovenwoningen, late 19e eeuw.

You cannot copy content of this page