Nu aan het laden
×

Martinus Antonius Kuytenbrouwer

Martinus Antonius Kuytenbrouwer

Martinus Antonius Kuytenbrouwer sr. (Venlo, 9 juni 1777 – Den Haag, 1 augustus 1850) was een Nederlands kunstschilder.

Aanvankelijk begon hij op 16-jarige leeftijd aan een militaire loopbaan en verliet daarvoor zijn geboortestad. Uiteindelijk werd hij hoofdofficier van de artillerie. In zijn vrije tijd schilderde hij uit liefhebberij.

Voor de eerste keer kwam hij met zijn werk naar buiten op een tentoonstelling in 1813 in Amsterdam. Daar liet hij zijn Landschap met paarden en Weide met vee zien. Daarna zou hij nog diverse malen met veel succes op tentoonstellingen werk presenteren. Paarden speelden in zijn werk een grote rol. Dit was niet echt vreemd te noemen, aangezien hij als officier vaak te paard was.

Kuytenbrouwer werd waarschijnlijk beïnvloed door de realistische Nederlandse landschaps- en dierenschilderkunst uit de zeventiende eeuw. In totaal zijn 24 werken van hem bekend. Het Venlose Goltziusmuseum – in 2000 opgegaan in het Limburgs Museum – bezit twee van zijn werken: Landschap met stier uit 1820 en het ongedateerde Het Moederschap. Zoon Martinus A. Kuytenbrouwer jr. was eveneens een verdienstelijk schilder.

You cannot copy content of this page