Nu aan het laden
×

Maximiliaan van Oostenrijk

Maximiliaan van Oostenrijk

Maximiliaan I werd in het Huis Habsburg op 22 maart 1459 geboren in Wiener Neustadt. Als enige overlevende zoon van keizer Frederik III, werd hij aartshertog van Oostenrijk (als gevolg waarvan hij ook Maximiliaan I van Oostenrijk werd genoemd) met hausmacht aldaar. Vanaf 1508 was hij keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Door zijn huwelijk met Maria van Bourgondië in 1477 werd Maximiliaan na haar voortijdige dood in 1482 de feitelijke machthebber over de Nederlanden en de Franche-Comté, als regent voor zijn troongerechtigd vierjarig zoontje Filips, de latere koning-gemaal in Castilië. In 1486 werd hij gekozen tot Rooms-koning en 22 jaar later, in 1508, door paus Julius II tot keizer van het Heilige Roomse Rijk gekroond. Hij was echter de facto al keizer sinds 1493, het jaar waarin zijn vader overleed.

Nadat een sluimerend conflict met de stad Gent in 1488 oversloeg naar Brugge zetten de Brugse stedelingen hem op 5 februari 1488 gevangen en executeerden ze talrijke personen van zijn aanhang. In hun strijd om autonomie die bekend staat als de tweede Vlaamse opstand, hield Brugge hem meer dan vier maanden gevangen in de stad. Op 16 mei werd hij onder voorwaarden vrijgelaten. Hij herriep de voorwaarden, echter eerst nadat zijn vader Frederik III met een rijksleger naar Brugge opmarcheerde.

In 1478 belegerde hij Venlo, dat in handen was van Karel de Stoute. Samen met troepen van de Franse koning Lodewijk XI begon hij aan de belegering van de stad. Uiteindelijk gaven de troepen van Karel de Stoute zich over en was de stad in handen van Maximiliaan.

 

You cannot copy content of this page