Nu aan het laden
×

Museumkwartier

Museumkwartier

Het Museumkwartier is een gebied ten oosten van de oude stadskern van Venlo, aan en in het Juliananpark en in de directe omgeving van Station Venlo.

De benaming Museumkwartier wordt pas sinds december 2009 in de Venlose raad gebezigd. Uitgangspunt van dit concept is om alle museumactiviteiten in het stadsdeel samen te brengen en te exploiteren om de stad duidelijker op de recreatieve kaart te zetten. Daarnaast wil de gemeente het gebied een positieve impuls geven, aangezien er momenteel verschillende werkzaamheden plaatsvinden die de stad een rommelig imago geven, zoals de reconstructie van het Koninginneplein, de reconstructie van de Roermondsepoort en de bouw van de Maasboulevard.

Musea

In het Julianapark liggen op dit moment twee musea, te weten:

  • Limburgs Museum Dit is een museum voor archeologie en culturele antropologie, gespecialiseerd in de geschiedenis van Limburg. Intussen is bekend dat de Provincie Limburg het museum wil uitbreiden. In de nieuwbouw moet dan onder andere ruimte komen voor de tijdens opgravingen aan de Maasboulevard ontdekte Middeleeuwse mikwe.
  • Museum van Bommel van Dam. Dit is het oudste in Limburg gevestigde museum voor moderne kunst en werd in 1971 geopend. In april 2011 werd bekend, dat de gemeente Venlo een studie wil gelasten naar de haalbaarheid voor het integreren van de collectie van de Nederlands-Amerikaanse Cobra-kunstenaar Shinkichi Tajiri, aangezien men heeft aangegeven dat een geheel eigen museum te duur zou zijn voor de gemeente. De grootste beelden zullen in dit concept een plaats krijgen in Arcen, waarschijnlijk bij of in de Kasteeltuinen.

Verder is er, op loopafstand, bij een café een oud tabakswinkeltje ingericht als museum ter ere van diens toenmalige eigenaar en oud VVV-speler Jan Klaassens. Het is waarschijnlijk het kleinste museum van Nederland. Het wordt overigens geëxploiteerd door het Limburgs Museum.

Tenslotte is er nog op de Keulsepoort het voormalige regionale postkantoor. Sinds enkele jaren staat dit gebouw leeg en wilde de gemeente Venlo het pand aanvankelijk gebruiken voor het cultuurconcept Made in Venlo. Dit postkantoor is in 1939 gebouwd in de Amsterdamse School-stijl en staat op de Lijst van rijksmonumenten in Venlo (plaats). Gedacht wordt aan het vestigen van het gemeentelijk archief. Intussen heeft TNT Post, die nog voor 10 jaar een huurovereenkomst voor het pand heeft met het Rijk, laten weten het pand tot aan het einde van de huurovereenkomst te willen gebruiken. Merkwaardig hierbij is wel, dat vrijwel alle werkzaamheden (behalve de postbus-voorziening) van het regiokantoor inmiddels zijn verhuisd naar elders. Tevens wordt eraan gedacht om het toekomstige Tajirimuseum in het pand te vestigen.

You cannot copy content of this page