Nu aan het laden
×

Muziekstad Venlo

Muziekstad Venlo

De gemeente Venlo kent een rijke geschiedenis in de Limburgse carnavalsmuziek. Maar ook in de klassieke muziek, koorzang, diverse muziekfestivals en de hedendaagse popmuziek kent de stad inmiddels een rijke historie.

Koren, klassieke en lichte muziek
Begin 20e eeuw had Venlo circa 15 koren. Veel van die koren waren destijds verbonden aan diverse kerken. Sinds enkele decennia zijn er steeds meer koren die niet aan een kerk verbonden zijn, zoals de overwegend profane koren Venlona, Kamerkoor Cantate, Canta Libre en het Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.

De genoemde koren hebben enkele malen succes gehad, zowel nationaal als internationaal. Zo heeft Venlona in 1980 het Internationale Zangconcours in Baden gewonnen en is Kamerkoor Cantate viermaal winnaar van het Nederlands Koorfestival geworden.

Carnaval
Vooral in de carnavalsmuziek is Venlo veelvuldig winnaar geweest van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Die reputatie heeft in de loop der tijd erin geresulteerd dat Venlo de officieuze titel Stad van 1000 Leedjes heeft verworven. Op de website Streektaalzang.nl worden 4932 Nederlandse artiesten genoemd, waarvan 2158 uit Limburg. Velen daarvan zijn afkomstig uit Venlo.

Hedendaagse popmuziek
Naast de diverse carnavalsartiesten kent Venlo sinds enkele jaren steeds meer bekende en minder bekende artiesten in de hedendaagse muziek. Hoewel carnavalsmuziek nog steeds de boventoon voert in de Venlose muziek, schijnen de artiesten een steeds breder aanbod van muziek te beslaan. Zo speelt Peter Beeker met zijn band Ongenode Gaste een mix van dialect en rock, maar Mike Roelofs speelt daarentegen veel jazz. Touchin’ Tongues speelde in haar gloriedagen een mix van popmuziek, rock en soul; King Mo en Townsmen spelen overwegend blues of bluesrock. Al deze artiesten hebben intussen hun sporen verdiend in de Nederlandse muziekwereld.

Popmuziek in het dialect

Ook in de dialectmuziek kent Venlo tal van bekende en minder bekende artiesten. Zo speelt ‘t Verlange een mix van Folk, Americana en Rock. Minsekinder vertolkt vooral Tex-Mex en daaraan verwante muziekstijlen, Hampelemanne zit weer meer in de hoek van de Urbanpop en Zoemaar brengt mainstream Pop.

Festivals

Om de vele artiesten, naast de nationale en soms internationale podia, ook een regionaal podium te bieden zijn in de loop der jaren een flink aantal muziekfestivals in Venlo begonnen. Enkele daarvan bestaan al enkele decennia, andere hebben pas een paar jaar geleden het levenslicht gezien.

Het Zomerparkfeest (vanaf 1977) is het oudste festival van Venlo, gevolgd door het Bluesrock Festival (vanaf 1984) en het ZOKS-festival (vanaf 1987). Het eerste en het derde genoemde festival bieden elk een variëteit in muziek, terwijl bijvoorbeeld het Bluesrock Festival en het Venblues, dat pas enkele jaren bestaat, zich richten op de bluesmuziek.

Sinds enkele jaren zijn er ook enkele festivals die zich richten op de dancemuziek, zoals Chop Till You Drop Outdoor, Déjà Vu XL en Stereo Sunday. Een ander dancefestival, Free Funk Festival, ging ten onder aan organisatorische problemen en zag zich gedwongen ermee op te houden.

In 2007 vierden het Zomerparkfeest (30 jaar), het ZOKS-festival (20 jaar) en het Texfree Festival (10 jaar) een gezamenlijk 60-jarig jubileum. Een van de acties daarbij was een speciaal voor dit jubileum met verschillende Venlose artiesten samengestelde gelegenheidsband ZoZoTex, die de drie festivals opluisterde.

Omroep Venlo
Omroep Venlo, de lokale Venlose radio- en televisiezender, heeft in september 2011 de Venlose 5 in het leven geroepen. Dit is een top-5 van nummers die niet alleen van Venlose, maar ook van Noord-Limburgse artiesten in de buurt van Venlo afkomstig zijn. Maandelijks kan het publiek het favoriete nummer kiezen uit een door de omroep vooraf samengestelde lijst van artiesten die uit de regio afkomstig zijn. De vijf nummers waar het meest op gestemd is, worden elke maand uitgezonden in de Venlose 5.

Zie verder:

[subpages]

You cannot copy content of this page