Nu aan het laden
×

Nach van ‘t Limburgse Leed

Nach van ‘t Limburgse Leed

De Nach van ‘t Limburgse Leed (Nacht van het Limburgse Lied)  is een muziekfestival dat op verschillende locaties in september in de Venlose binnenstad wordt gehouden. Zowel op binnen- als buitenpodia wordt dan live-muziek in het Limburgs dialect ten gehore gebracht.

In het jaar 2000 heeft een groep Venlonaren zich sterk gemaakt voor dit jaarlijks terugkerend dialectfestival met als doel het publiek op een laagdrempelige manier in contact te brengen met streektaalmuziek en het Limburgse dialect. De Nach heeft als doel een goede bodem te leggen voor dialectmuzikanten. Dit door de mogelijkheid te geven om op te treden en daardoor de muzikant en tekstschrijver te prikkelen om verder te gaan met dialectwerk.

Verder reikt de stichting samen met de Stichting Veldeke Kringk Venlo ieder jaar twee prijzen uit. De Prijs veur ’t Limburgse Leed (Prijs voor het Limburgse Lied) gaat naar een dialectzanger, zangeres of band die vernieuwend is bezig geweest met dialectmuziek. De prijs wordt sinds 2007 aangeboden door de Stichting O.B. De Woers. De Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed (Oeuvre-Prijs van ‘t Limburgse Lied) gaat naar een persoon die zich al jaren inzet voor de dialectmuziek. De Oeuvre-Priès wordt mogelijk gemaakt door de dialectvereniging Stichting Veldeke Kringk Venlo.

Zo deden bijvoorbeeld in 2007 dertig horecaondernemingen mee. Op verschillende podia stond een dwarsdoorsnede van de dialectmuziek die in Limburg te horen is. De ritmes varieerden van rap tot chanson en de dialecten van Wanssum tot Maastricht. De programmering was verspreid over de gehele nacht.

Zie ook de officiële website.

You cannot copy content of this page