Nu aan het laden
×

Nedinsco

Nedinsco

Nedinsco is een monumentaal, voormalig industrieel complex in Venlo in Bauhaus-stijl. Markant onderdeel van dit complex is de 36 meter hoge torenconstructie, welke in 1929 gebouwd is.

De fabriek werd in 1920 opgericht door de Duitse firma Carl Zeiss uit Jena in een oude stilgelegde chocoladefabriek. Carl Zeiss gebruikte het bedrijf om de bepaling in het Verdrag van Versailles te omzeilen dat Duitsland geen oorlogsmaterieel mocht produceren.

Optische instrumenten

Ned-ins-co betekent Nederlandse Instrumenten Compagnie: een neutraal begrip dat moest verheimelijken dat er legermaterialen zoals afstandsmeters, periscopen en seinlampen werden gemaakt.

Zie ook: Werkplaats Nedinsco

In 1923 werd in opdracht van Zeiss begonnen met de bouw van een nieuw fabriekscomplex en werd de architect Hans Schlag ingeschakeld voor het ontwerp. Het torengebouw werd gebruikt om de optische instrumenten uit te richten en diende tevens voor de ijking van de grotere meetafstanden. In de jaren dertig groeide Nedinsco uit tot een modern geoutilleerd bedrijf van wereldfaam, vanwaar een sterke impuls uitging op de regionale economie. Anderzijds werd Nedinsco door de nazi’s vanaf 1935 ingeschakeld bij militaire spionage. In 1944 verwoestte een vliegtuigbom het fabrieksgebouw, alleen de toren overleefde het bombardement. Na de oorlog werd Nedinsco door de Nederlandse regering in beslag genomen en na een periode van tijdelijk beheer verkocht aan de Arnhemse fabrikant G. Beusker, die de fabriek opnieuw opbouwde.

Kenmerkend voor de bouwstijl is de eenvoudige, rechtlijnige structuur opgetrokken uit beton en staal. Het gebouw is een goed voorbeeld van de ‘Nieuwe Zakelijkheid’ die in de jaren 20 in de mode was. Andere voorbeelden zijn de Van Nelle fabrieken in Rotterdam en de ‘Witte Dame’ van Philips in Eindhoven.

Van het interieur is voornamelijk het trappenhuis, met op de bovenste verdieping een smeedijzeren trap, van monumentaal belang. Aan de noordzijde een vier verdiepingen tellende fabrieksvleugel. Deze vleugel had oorspronkelijk een afgeplat zadeldak, maar is in 1945 vervangen door een plat dak. De machinehal, haaks op de oostgevel van de fabrieksvleugel, telt 1 bouwlaag met zadeldak met daarin een grote lichtstraat en enkele kleinere dakramen.

Monumentale waarde

  • Cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling binnen de fabrieksarchitectuur in de eerste decennia van de 20e eeuw.
  • Architectuurhistorische waarde vanwege bovenregionale geschiedenis van de architectuur als representant van Het Nieuwe Bouwen in Nederland en als voorbeeld van het oeuvre van Hans Schlag.
  • Ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering aan de Maas in Venlo-Centrum-Zuid.
  • Algemeen belang vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het ex- en een deel van het interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Herbestemd

Het industriële rijksmonument stond de afgelopen jaren leeg, maar inmiddels is in opdracht van woningcorporatie Woonwenz en met hulp van subsidie van het rijk en de provincie, de restauratie en herbestemming van het markante complex gestart. In de Nedinscofabriek bevinden zich nu onder andere 27 starterswoningen, een bar, kantoren voor de gemeente Venlo en een Mediahuis. Het plan voor restauratie en herbestemming van de Nedinscofabriek is ontworpen door de architecten Bert Dirrix en Remco Mulder van architectenbureau Diederendirrix in Eindhoven. In 2013 hebben Omroep Venlo en L1 hun intrek genomen in het gerenoveerde Nedinscocomplex. Media Groep Limburg, waarvan Dagblad De Limburger deel uitmaakt, heeft intussen afgehaakt.

 

 

Foto’s: Peter Keijsers, genomen tijdens open monumentendag 2012

 

Status: Rijksmonument

You cannot copy content of this page