De Nieuwstraat is een oude straat in het Venlose binnenstadskwadrant Kloosterkwartier. De straat loopt in zuidelijke richting van de Klaasstraat tot aan de Dominicanenstraat.

In 1416 vestigde zich aan deze straat het Dominicanenklooster Mariaweide. In die tijd moest de straat dus al hebben bestaan. De kloosterorde is in de Tweede Wereldoorlog vertrokken, nadat het oude klooster door bombardementen waren verwoest. Ook het vermoedelijk door de Cellebroeders gestichte klooster Trans-Cedron lag aan deze straat, zij het haaks erop aan de zuidzijde. Later, tussen 1582 en 1792, is dit klooster bewoond door de zusters Annunciaten. Ook dit klooster is in de Tweede Wereldoorlog verwoest.

In 1807 startte een Venlose ondernemer een pijpenfabriek in een deel van Mariaweide. De export van jaarlijks circa 2 miljoen vervaardigde pijpen vond voornamelijk plaats naar Pruisen. Rond 1925 moest hij de fabriek sluiten.

Mariaweide is tegenwoordig een zogeheten Toon Hermanshuis. De overgebleven kapel uit de oorspronkelijke bouwperiode is blijven bestaan, maar huisvest tegenwoordig het cultuurpodium Domani. Op de plek van het verwoeste Trans-Cedron is na de oorlog een winkelpand verrezen.

In de noordelijker gelegen winkelrij bevindt zich ook Filmtheater De Nieuwe Scene.

 

Geef een reactie