OpReis

De Noordervaart is een kanaal in Noord- en Midden-Limburg en is in 1808 aangelegd als deel van Napoleons Grand Canal du Nord.

In 1808 liet Napoleon een aanvang maken om een verbinding Schelde-Maas-Rijn te scheppen. Van dit kanaal werd echter enkel het “Nordkanal” tussen Viersen en Kaarst voltooid. Toen in 1810 Amsterdam en Rotterdam bij Frankrijk waren ingelijfd, was de nieuwe verbinding niet meer nodig. Het werk werd gestopt en duizenden arbeiders waren plotseling werkloos, voordat het kanaal voldoende vaardiepte had.

De aanwezigheid van turf zorgde ervoor dat de Noordervaart in 1854 op vaardiepte werd gegraven tot aan de vervolgens gegraven Helenavaart, het deel tot in Beringe volgde in 1865. Deze kanalen zorgden er immers voor dat het water uit de Peel weg kon en de turf uit Helenaveen en Deurne via de beide Peelkanalen kon worden afgevoerd.

De Noordervaart is aangelegd parallel aan de Zuid-Willemsvaart, daar waar ze bij Nederweert vanuit het zuidwesten afbuigt naar het noorden. Ook het kanaal Wessem-Nederweert begint hier. Vanaf hier loopt de Noordervaart in een rechte lijn naar het dorpje Beringe, om daar bij het haventje op te houden. Wel zijn er voorbij Beringe nog laagten te zien tot aan Blerick (alwaar de afgravingen als rijksmonument gelden), die erop wijzen dat men er kennelijk ook is begonnen aan een kanaal.

Status: Rijksmonument (Blerick)

Geef een reactie