OpReis

De NS-werkplaats, of wagenmakerij, is een wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen op het stationsemplacement van Blerick.

De werkplaats geldt als industrieel erfgoed en staat sinds 2003 op de monumentenlijst. Het uit 1890 stammende complex geldt met haar 7375 viekante meter als een van Nederlands grootste industriele monumenten.

De in traditionele stijl gebouwde werkplaats ligt aan de zuidzijde van de spoorlijn Nijmegen-Venlo.Het gebouw bestaat uit slechts één bouwlaag onder met golfplaten belegde sheddaken, opgetrokken in rode en gele baksteen. In de gevels bevinden zich rondboogvensters met ijzeren kozijnen. De toegang tot de werkplaats bestaat uit hoge segmentboogvormige houten poorten.

De monumentale waarde zit in het economisch historisch belang van de werkplaats. Het pand is van betekenis voor de geschiedenis van de techniek in Nederland. 

Op 29 januari 2014 werd bekendgmaakt, dat de werkplaats wederom in gebruik wordt genomen, door het Nationaal Spoorwegmuseum. Dit museum bezit circa 120 historische voertuigen, die slechts voor een deel in het museum te bezichtigen zijn. Op de wagenmakerij ook open zal zijn voor publiek, is vooralsnog niet bekend.

 

De wagonwerkplaats op het spooremplacement in Blerick

 

Zie ook:

 

 Omschrijving op BOEi

 

Bericht op L1

 

Status: Rijksmonument en Industrieel erfgoed

Geef een reactie