Nu aan het laden
×

Onderste en Bovenste Molen (Gebied)

Onderste en Bovenste Molen (Gebied)

De Onderste Molen (Venloos: Ônderste Meule) en de Bovenste Molen (Venloos: Bäöveste Meule) zijn de twee recreatieve objecten in het gebied Jammerdaal; De Onderste Molen was een camping en De Bovenste Molen is een hotel. De omliggende gelijknamige wijk wordt verder gekenmerkt door villa’s uit de 30’er jaren. Het gebied wordt ingesloten door de spoorlijnen naar Duitsland en Roermond.

In de archieven van de stad Venlo wordt al vroeg melding gemaakt van beekjes die in het gebied stroomden. Een van die beekjes kwam uit het Jammerdaal en stroomde in de richting van Tegelen. Door gebruik te maken van twee watermolens stroomde het beekje richting de stad. De molens werden in het midden van de 15e eeuw gebouwd. De hogergelegen molen werd de Bovenste Molen genoemd en haalde water uit de Bovenste Molenplas, de andere watermolen heet de Onderste Molen en haalde water uit de Onderste Molenplas.

De beek stroomde door een dal (Molenbeekdal) en is gelegen tussen de steilrand tussen Venlo en Tegelen. Het vormde de grens tussen het Gelderse gebied de Groote Heide en het Gulikse gebied De Uilingsheide. De weg in het dal maakte onderdeel uit van de postroute die leidde naar de Postweg.

De beek stroomde vanaf de Onderste en Bovenste Molen als de sloterbeek naar de zuid-oost kant van de stad het Kloosterkwartier in. Vanaf daar stroomde de beek als de Cedronsbeek (later Grote Beek) door de Grote Beekstraat en werd onder andere door de Italiëmolen door de wijk Klein Italië naar de Maas geleid. De beek werd vooral gebruikt als open riool. Burgemeester Van Rijn maakte daar in het begin van de 20e eeuw een eind aan en dempte de beek.

In 1866 is in het Molenbeekdal de spoorlijn naar Kaldenkerken aangelegd (Staatslijn G).

 

Onderste Molen

De Onderste Molen is een van de vier Venlose molens die nog intact zijn (de andere molens zijn de Panhuismolen, de Hoogmolen en de Watermeule). Momenteel zijn in het gebied woningen gevestigd, voorheen was er een camping met tot 1993 ook een strandbad aan de Onderste Molenplas. Hoewel ook de Bovenste molen dus monumentaal is, geniet alleen de Onderste Molen bescherming volgens het monumentenregister.

Status: Rijksmonument

You cannot copy content of this page