Perron 55 is een middelgroot podium voor popmuziek in de gemeente Venlo. Naast bezoekers uit de regio Venlo trekt het podium veel mensen uit het aangrenzende Duitse Ruhrgebied.

Geschiedenis

Vanwege een brand in een aantal archieven is het nog vrij onduidelijk of onderstaand ook de (gedeeltelijk) correcte geschiedenis is van Perron 55. De geschiedenis is op te delen in twee delen.

Het O.O.C.

Omstreeks 1900 kende Venlo een groot theater onder de naam De Prins van Oranje. Dit gebouw was destijds gevestigd aan de Kaldenkerkerweg, op de locatie waar het huidige Perron 55 zich bevindt. In 1985 werd haar vervanger, Theater de Maaspoort, in de binnenstad in gebruik genomen.

Na een lange tijd van leegstand (jaartal onbekend) zijn er gesprekken geweest binnen de gemeenteraad Venlo over de huisvesting van het O.O.C. van Venlo. Het O.O.C. (Open Ontmoetings Centrum) was de voorloper van het huidige poppodium, destijds opgericht door een actieve groep krakers. Zij wilden binnen Venlo een plek hebben om muziek te maken en artiesten op te laten treden. Na alle gesprekken binnen de gemeente werd het plan voor de nieuwe huisvesting volledig van tafel geveegd. Met de beslissing werd het pand ook gesloopt. Enkele maanden later werd er binnen de gemeente toch gekozen voor een pand op de locatie van het oude theater annex concertgebouw. Dit gebouw werd volledig nieuw gebouwd en huisvest momenteel nog steeds het poppodium.

Wel.Kom

Enkele jaren na de oprichting van het nieuwe O.O.C. en na veel problemen besloot de Noordlimburgse welzijnsstichting Wel.Kom tot overname. Daarmee werd het pand eigendom van de stichting en kwam er ook direct een naamsverandering. Aangezien de locatie tegenover het Venlose spooremplacement lag en het huisnummer van het afgebroken pand nummer 55 was, lag de naam voor de hand. In de eerste jaren werd het nieuwe poppodium gesubsidieerd door de welzijnsstichting en door de gemeente Venlo. Omstreeks 2007 en na veel gesprekken werd er besloten om het poppodium af te stoten en te verzelfstandigen. Hiermee is Stichting Poppodium Perron 55 geboren. Nog steeds gesubsidieerd door de gemeente maar wel losgekoppeld van de welzijnsstichting. Hiermee kreeg Perron 55 ook de vrijheid van programmeren wat het voorheen niet (volledig) had.

Poppodium

Niet alleen treden er bekende en minder bekende bands op, ook is het een oefenruimte voor beginnende bands en DJ’s en biedt de organisatie opleidings- en coachingsprojecten voor zowel muzikanten als technici. Perron 55 wordt volledig bemand door vrijwilligers.

In 2010 is Perron 55 een van de vier genomineerden voor beste podium. De strijd om het zogeheten IJzeren Podiumdier wordt geleverd met de drie andere genomineerden: Rotown in Rotterdam, Simplon in Groningen en Trouw – De Verdieping in Amsterdam. In het verleden werd de zaal al vaker genomineerd, in verschillende categorieën. Zo heeft het podium al eens de prijs voor beste programmeur en beste techniek gewonnen.

 

Geef een reactie