Nu aan het laden
×

Pienda Wullum

Pienda Wullum

Pienda Wullum (Pinda Willem) is een bekende Venlose stadsfiguur. Zijn echte naam was Tsen Koa Pai (onbekend, 1892 – Elbersfeld 1965).

Bronzen beeldje van een zittende Pienda Wullum

Op 25 februari 1937 vestigde hij zich in Venlo als handelaar in Chinees aardewerk en Oosterse wandkleedjes. In de Tweede Wereldoorlog werden deze goederen steeds schaarser en moest hij overschakelen op snoepwaren en pinda’s. Deze bracht hij aan de man met de slogan Pienda, pienda, lekka, lekka. Dat deed hij overal waar veel volk bijeenkwam, zoals in danszalen, voor drukke winkels en bij thuiswedstrijden van VVV-Venlo.

Later breidde hij zijn handelswaar, die hij (vooral in de oorlog) zelf maakte, uit met chocolade en snoep. Ook gingen er geruchten dat hij in de danszalen in het grootste geheim condooms aan de man zou hebben gebracht. Enige tijd nadat hij zich tot het katholieke geloof bekeerde en in 1956 in de Venlose Martinuskerk had laten dopen, vertrok Pienda Wullem naar Duitsland. Daar overleed hij te Elbersfeld.

Te zijner nagedachtenis werd in 1978 een beeldje onthuld aan de Grote Beekstraat. Dit beeldje is later, met sokkel, verplaatst naar de Jodenstraat.

You cannot copy content of this page