Piet Kingma (Leeuwarden 29 mei 1926 – Arnhem 24 november 1994) was een Nederlands componist en dirigent.

Opleiding

Zijn eerste pianolessen en theorielessen ontving hij van Willem Zonderland. Na de middelbare school werd hij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: pianolessen van Hugo van Dalen, hobolessen van Jaap Stotijn (beide hoofdvakken) en theorie van Martin Lurssen en anderen. Zijn eindexamen deed hij in 1952. Van 1965 tot 1972 ontving hij lessen in compositie van Hendrik Andriessen.

Werkzaamheden

In 1952 werd Kingma benoemd tot solo hoboïst bij het Limburgs Symfonie Orkest en tot leraar aan het Maastrichts Conservatorium. In 1965 werd hij benoemd tot directeur van de Venlose muziekschool en tot dirigent van het Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus. In 1966 werd hij dirigent van het Venloos Symfonie Orkest.

Composities

Zijn componeerstijl is beïnvloed door Hendrik Andriessen en is gematigd modern in een laat-impressionistisch idioom. Veel van zijn composities zijn in opdracht of voor bepaalde uitvoerenden, zoals bijvoorbeeld het Gemini Ensemble, geschreven. In 1953 werd zijn Concertino voor hobo en orkest bekroond in de AVRO prijsvraag. In 1984 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In datzelfde jaar componeerde hij de Rilke Lieder, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus. Als hommage aan het Venloos Symfonie Orkest schreef hij in 1992 Capriccio et Choral.

Geef een reactie